Zepen

Hier volgt wat interessante informatie over zeep.   Het is Altijd goed om te weten wat je gebruikt!

dsc000092.jpgDe zepen hebben een minimale houdbaarheid datum van 1 jaar, maar zelfs na 2 jaar kan je deze zepen nog gebruiken.

Ik gebruik zelf ook zepen die ouder zijn dan 1 jaar.

Het is natuurlijk ook mogelijk de zepen vloeibaar te maken, dan heb je een heerlijke douchezeep.

Ik maak ambachtelijke zepen, 100% natuurlijke zeep  en 99% natuurlijke zeep. De 99% komt omdat de meeste mensen graag een stuk zeep willen met een lekkere geur. Daarom voeg ik synthetische geur toe. Deze komen uit de UK , bij een bedrijf die hoog aangeschreven staat voor zijn goede producten.

ingredieten en Inci: Verzeepte Kokosolie (Sodium cocate), Verzeepte Olijfolie (Sodium olivate), Kokosmelk, Kokos rasp. Geurolie.

Natriumydroxide (sodium hydroxide) anders kan je geen zeep maken.

 

1. Wat is het misleidende aan de reclameterm ‘natuurlijke zeep’?

Je denkt al snel een natuurlijke zeep in handen te hebben door nostalgische verpakkingen met kreten als ‘puur‘ en ‘groen’. Helaas zijn dat misleidende marketingtrucs.

Veel zepen en wasgel (zelfs voor baby’s!) bevatten stoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid. En de consument wordt niet of nauwelijks gewezen op de gevaren van dergelijke stoffen.

Het is dus niet zo vreemd dat steeds meer mensen kampen met huidproblemen, allergieën en eczeem. Of last hebben van een droge of gevoelige huid. Een echt natuurlijk stuk zeep daarentegen reinigt mild, is niet gevaarlijk voor de gezondheid (en het milieu) en houdt tevens de huid in balans.

Tip:Douche niet te lang, niet te heet, en met gezonde zeep van Savon Alda natuurlijk!

20141014_214059
Dit is pas echte natuurlijke zeep!!!!

 

Tip:Om zo lang mogelijk van je zeep te kunnen genieten, zorg dat de zeep die jij hebt gebruikt, op een zeepbakje ligt met gaatjes, spoel je zeep na gebruik af en laat deze uitlekken op je zeepbakje. Dit voorkomt dat je zeep zacht wordt. 

Heren, de zepen die Savon Alda maakt zijn ook verzorgende scheerzepen, na het scheren, je in smeren met Shea butter, doet wonderen voor jouw gezicht, zeker voor heren met een gevoelige huid.

Ook is het mogelijk om wasmiddel te maken van mijn zepen, dit is gezonder en een stuk goed koper!

 

 

2. Wat is het verschil tussen natuurzeep en fabriekszeep?

Fabriekszeep wordt gemaakt in grote ketels, op hoge temperaturen en met goedkope grondstoffen. Als basis worden ingrediënten uit de petro-chemische industrie, dierlijk vet of palmolie gebruikt; stoffen die geen huidverzorgende eigenschappen bezitten.

Voorts worden toegevoegd: schuimverbeteraars, stabilisatoren, conserveermiddelen en synthetische geur- en kleurstoffen; dé veroorzakers van huidirritaties. Deze stoffen kunnen de hormoonhuishouding en het immuunsysteem aantasten, sommigen zijn kankerverwekkend.

Bij fabriekszeep wordt de glycerine die bij het chemisch proces van zeep maken ontstaat, afgeroomd en als bijproduct verkocht. Glycerine is een vochtvasthoudend middel en heeft een verzachtend effect op de huid. Bij het ambachtelijk verzepingsproces wordt de glycerine in de zeep bewaard.

De basis voor natuurlijke zeep wordt gevormd door (plantaardige)oliën en vetten. Conserveermiddelen zijn niet nodig; zeep kan hooguit ranzig worden. De zeep wordt eventueel gekleurd door ingrediënten van natuurlijke oorsprong. Als geurstof worden essentiële oliën gebruikt.

In gebruik is het verschil tussen de twee goed te merken!

3. Waarom is natuurlijke zeep beter voor huid en haar?

Huid is een gevoelig en doordringbaar orgaan en we moeten zorgen dat ze gezond en in balans blijft.

Natuurlijke zeep reinigt op een milde manier, maar er wordt altijd een beetje huidvet weggepoetst. De verzorgende oliën in deze zeep zorgen echter voor een terugvettende werking en beschermen de huid tegen uitdrogen.

Bovendien bevatten natuurlijke zepen vaak ingrediënten die de zeep karakter geven, en tegelijkertijd een voedende, verzachtende of exfoliërende werking hebben.Denk aan minerale klei, sap van Aloe vera, honing, aftreksels van kruiden.Natuurlijke zeep bevat geen ingrediënten die de gezondheid bedreigen.

4. Welke nadelen kleven er aan douchegel of zeeppompjes?

Het gemak van een knijpflesje of pompje is groot. Maar deze vloeibare zepen bevatten nóg meer ongezonde ingrediënten dan een vast blok fabriekszeep, omdat een vloeibare substantie nu eenmaal bederfelijker is dan een bad product in vaste vorm. De gel moet geconserveerd worden, de substantie goed gemengd blijven, en graag zoveel mogelijk schuim bevatten (geeft de indruk van schoon). Al deze ingrediënten zijn gevaarlijk: ze kunnen de hormoonhuishouding en het immuunsysteem aantasten en/of kankerverwekkend zijn. En wat het milieu betreft:  zeep op natuurlijke basis is minder schadelijk voor het grondwater en geeft geen bergen lege plastic flesjes.

5. Kun je ook allergisch zijn voor natuurlijke zeep?

Zoals een mens een allergische reactie kan krijgen na het eten van een pinda, kan hij ook reageren op natuurlijke ingrediënten in verzorgingsproducten. Etherische oliën of de basis oliën (vaak noten olie) kunnen allergische reacties uitlokken.

Raadpleeg altijd het etiket, of doe navraag bij de maker van de zeep.